Pass och visum

För att över huvud taget komma in i vissa länder är det viktigt och nödvändigt att ha ett giltigt pass och ibland även visum. Vi samarbetar med Comet Consular Services som har alla uppgifter och all information du behöver. Att söka visum på en ambassad eller konsulat kan vara både krångligt och ta lång tid. För att ambassaden eller konsulatet ska hantera dina handlingar så korrekt som möjligt, kontrolleras de först noggrant av Comet Consular Services. Sedan tas ditt ärende till respektive ambassad eller konsulat. Här hittar du den senaste informationen om pass och visum:

Comet Consular Services
Polisen – Ansök om pass

SCHENGEN

Som du ser så ingår Sverige i EU:s passunion Schengen. De länder som tillhör unionen har ingen inbördes gränskontroll. Trots det måste du kunna styrka din nationalitet när du passerar en gräns inom unionen. Det kan du göra med ditt pass eller ett särskilt nationellt ID-kort.

Lista på Schengenländerna

RESOR TILL USA

ESTA – Electronic System for Travel Authorization
Du måste registrera dig i ESTA senast 72 timmar innan avresa. Det gäller alla som planerar att resa till USA och bor i ett land som omfattas av det amerikanska Visa Waiver-programmet,som till exempel Sverige med vissa undantag (se nedan). Registreringen kostar för närvarande USD 14 och du måste ha giltigt pass och ett kreditkort för att kunna fullfölja registreringen. Sedan gäller ESTA i två år. För att du inte ska komma till sidor som tar ut extra avgifter, klicka här för att komma till den officiella hemsidan:

Länk till ansökan

Från den 21 jan 2016 började USA tillämpa hårdare regler för sitt Visa Waiver Programme, VWP. Svenska medborgare, får med nedan listade undantag, fortsatt resa in i USA och vistas 90 dagar i landet utan visum under förutsättning att man har fått sin ESTA-ansökan godkänd samt att man innehar giltigt pass.

UndantagSvenska medborgare som har rest till eller varit i Iran, Irak, Sudan eller Syrien efter den 1 mars 2011 eller har dubbelt medborgarskap i något av dessa länder. Dessa resenärer måste ansöka om visum via USA:s ambassad eller konsulat. Finns en fortsatt giltig och tidigare beviljad ESTA-ansökan för dessa resenärer, betraktas den som ogiltig och som man alltså måste ansöka om på nytt.

Som ett tillägg till de nya bestämmelserna inkluderas från och med den 18 februari även Jemen, Somalia och Libyen till listan över de länder vars tidigare besök numera kräver visum till USA.

Mer information finns att läsa på US Department of State’s hemsida.

APIS – Advance Passenger Information System (gäller även för resor till UK)
ESTA ersätter inte APIS, dvs. de uppgifter som ska lämnas till flygbolaget före avresa. De flesta flygbolag har dessa formulär på sina hemsidor där de kan fyllas i online.

Secure Flight
Detta gäller alla som reser till, från eller via en flygplats i USA. Secure flight ersätter inte de regler som gäller sedan tidigare om lämnande av uppgifter till amerikanska myndigheter, utan dessa regler måste också iakttas.

 • Gäller alla resenärer som flyger till, från eller via en amerikansk flygplats.
 • Uppgifter ska samlas in och vidarebefordras till amerikanska myndigheter.
 • Registrering ska ske senast 72 timmar före avresa eller vid tidpunkten för reservationen.
 • De uppgifter som ska registreras är:
  Resenärens namn – ska överensstämma med namnet i passet
  Kön
  Födelsedatum
  Redress number (ej obligatoriskt).
  Ett så kallat  ”redress number” är ett nummer som kan tilldelas en person för att undvika att denne förväxlas med en terroristmisstänkt person som råkar ha samma eller ett liknande namn.

Resor till Kanada

Om du ska resa till eller via Kanada behöver du ansöka om ett så kallat eTA visum.
Alla resenärer förutom medborgare i USA och Kanada behöver ha ett eTA innan flygresan.

Ansökan görs online och tar bara några minuter att göra. Det kostar CAD 7 och allt du behöver är ditt pass, ett kreditkort och en e-postadress.

Ansök här  www.canada.ca/eTa