Julhälsning

Efter ännu ett brokigt år vill vi på Smart-Travel här i Karlstad önska er alla en lugn och fridfull jul och nyårshelg!

Behöver du vår hjälp under helgerna ringer du ditt vanliga nummer. När vi inte är på plats kopplas du till vår 24t-jour. För dig som är ute och reser nu, tänk på att vara i extra god tid på flygplatsen och att ha ordning på alla dokument som krävs.

God Jul och Gott Nytt År! 🌟

Anne-Lie och Anders

Påskhälsning

Kära kunder,

Vi på Smart-Travel har jobbat i branschen i många år och tagit oss igenom många tuffa situationer så som 11/9, tsunamin, askmolnen och flygbolagskonkurser. Tillsammans med er har vi tagit oss igenom dem, lärt oss en del på vägen och styrkta kunnat fortsätta att serva er efteråt. Det vi nu upplever liknar inget annat. Reseförbud, stängda gränser och flygbolag som slutar flyga. I en bransch som totalt har kollapsat fortsätter vi att kämpa för er. Vi bokar av, bokar om, krediterar, bevakar återbetalningar från leverantörer och håller oss uppdaterade på alla nya direktiv från branschen och myndigheterna. Merparten av våra kunder som fått sina resor inställda har redan återbetalats och de som har resor längre fram har vi bevakning på.

Vi vill tacka för att ni har förståelseför vad vi går igenom nu och samtidig måste vi tro på att i en snar framtid kommer vi att behöva mötas, skapa nya affärskontakter och vårda gamla.

Tills vi hörs igen.

Ta hand om er och era nära och kära!

Anne-Lie och Anders

Glad påsk!

 

Viktig inreseinformation rörande resor till Nya Zeeland

Fr.o.m. den 1 oktober 2019 behöver resenärer från bl.a. Sverige till Nya Zeeland ett elektronisk inresetillstånd, NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority).

Ansökningsförfarandet för NZeTA ska finnas tillgängligt från juli 2019. Resenärer som reser utan NZeTA efter den 1 oktober, kommer inte att få resa in i landet. 

NZeTA kommer att kosta NZD$9-12 per person (ca 50-70 SEK) , beroende på om ansökan sker via app eller websida.

Även en turistskatt International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL) på NZD$35 per person (ca 350 SEK) träder i kraft den 1 juli 2019.

Både NZeTA och IVL gäller för flera vistelser och upp till två år.

Läs mer om NZeTA och IVL här.

Viktig information i samband med resa till USA

Med omedelbar verkan så har Amerikanska myndigheter bestämt att det inte längre är möjligt att ansöka om ESTA när det är mindre än 72 timmar kvar till avresa. Alla resenärer måste från och med nu ha sin ESTA auktoriserad senast 72 timmar innan avresa.

Det kommer inte att vara någon förändring vid check-in för de resenärer som redan har en godkänd ESTA.

De resenärer som kommer till flygplatsen utan en godkänd ESTA kommer med största sannolikhet att bli nekad ombordstigning. För att ansöka om ny ESTA för ytterligare information, vänligen besök U.S. Customs and Border Protection website.

The U.S. Customs and Border Protection have issued a mandate that effective immediately, all guests are no longer able to apply and be approved for an Electronic System for Travel Authorization (ESTA) within 72 hours of travel departure. Guests must now apply for their ESTA at least 72 hours in advance of travel. For all guests who have approved ESTA’s there will be no change to their check-in.

Guests arriving at the airport for travel to the United States without a previously approved ESTA will likely result in being denied boarding. To apply for a new ESTA and for further information, please visit the U.S. Customs and Border Protection website.

Visum till Kina – kräver numera inlämning av fingeravtryck

Kinas ambassad meddelar att de från och med 1 december 2017 lanserar ny ansökningsprocess. Den nya processen innefattar en mer utförlig elektroniskt visumansökan samt ett krav på personlig inlämning av biometrisk data, fingeravtryck. Ambassadens behandlingstid för att hantera ansökan påverkas inte men beräknas från det att ansökan är komplett och biometrisk data finns registrerad.

Den biometriska datan lagras hos ambassaden i 5 år och kan återanvändas förutsatt att verifikationsnumret för fingeravtrycket sparas av den sökande. Det är detsamma som visumnumret på det visum som vid tillfället utfärdats. Vi uppmanar därför att man efter inlämningen av biometrisk data lagrar en skannad kopia av det aktuella visumet till Kina och passets informationssida alternativt sparar passet efter utgång för att undvika krav om personligt besök inom 5 år.

Källa: Visumcervice

 

 

USA tar gränskontroll till Sverige

I fredags skrev Sverige och USA under ett avtal som gör att resenärer som reser från Arlanda till USA får gå igenom den amerikanska inresekontrollen redan på svensk mark.

Det så kallade preclearance-avtalet kommer att göra det enklare för människor som reser mellan destinationerna och bidra till att Sverige exempelvis blir mer attraktivt för företags placeringar av sina huvudkontor, enligt regeringen.

Sverige blir det andra landet i Europa som får detta system, vilket innebär att amerikansk, beväpnad personal kommer att svara för gräns-, tull- och säkerhetskontroll på Arlanda för resande direkt till USA i stället för vid ankomsten.

Källa:TT

Nya regler för svenska pass från 15 april 2016

Från den 15 april 2016 ändras reglerna för att minska missbruket av pass. Svenska medborgare beviljas högst tre vanliga pass under en femårsperiod. Giltighetstiden för vanligt pass till barn under 12 år sänks till tre år. Ett provisoriskt pass får utfärdas för den tid och giltighetsområde som sökanden har behov av. Om det finns ett gällande vanligt pass ska det återkallas.

Läs mer om de nya passreglerna
https://polisen.se/…/A…/Missbruk-av-svenska-pass-ska-minska/

 

Kanada inför nya inreseregler.

Kanada inför nya inreseregler. Medborgare från länder som tidigare varit undantagna från viseringskrav till Kanada (inklusive Sverige) måste från och med 16 mars 2016 ha en elektronisk resehandling, kallad eTA (Electronic Travel Authorization). Ansökan görs online. Har du frågor om eTA ska du vända dig till Kanadas ambassad.

Ansök  här: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta.asp

Nya regler för inresa i USA

Från den 21jan 2016 börjar USA tillämpa hårdare regler för sitt Visa Waiver Programme, VWP.

Svenska medborgare, får med nedan listade undantag, fortsatt resa in i USA och vistas 90 dagar i landet utan visum under förutsättning att man har fått sin ESTA-ansökan godkänd samt att man innehar giltigt pass.

Undantag:

Svenska medborgare som har rest till eller varit i Iran, Irak, Sudan eller Syrien efter den 1 mars 2011 eller har dubbelt medborgarskap i någon av dessa länder.

Dessa resenärer måste ansöka om visum via USA:s ambassad eller konsulat. Finns en fortsatt giltig och tidigare beviljad ESTA-ansökan för dessa resenärer, betraktas den som ogiltig och som man alltså måste ansöka om på
nytt.

Som ett tillägg till de nya bestämmelserna inkluderas från och med den 18 februari även Jemen, Somalia och Libyen till listan över de länder vars tidigare besök numera kräver visum till USA.  

Mer information finns att läsa på US Department of State’s hemsida.

SRF 2016-01-22