Viktig inreseinformation rörande resor till Nya Zeeland

Fr.o.m. den 1 oktober 2019 behöver resenärer från bl.a. Sverige till Nya Zeeland ett elektronisk inresetillstånd, NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority).

Ansökningsförfarandet för NZeTA ska finnas tillgängligt från juli 2019. Resenärer som reser utan NZeTA efter den 1 oktober, kommer inte att få resa in i landet. 

NZeTA kommer att kosta NZD$9-12 per person (ca 50-70 SEK) , beroende på om ansökan sker via app eller websida.

Även en turistskatt International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL) på NZD$35 per person (ca 350 SEK) träder i kraft den 1 juli 2019.

Både NZeTA och IVL gäller för flera vistelser och upp till två år.

Läs mer om NZeTA och IVL här.

Visum till Kina – kräver numera inlämning av fingeravtryck

Kinas ambassad meddelar att de från och med 1 december 2017 lanserar ny ansökningsprocess. Den nya processen innefattar en mer utförlig elektroniskt visumansökan samt ett krav på personlig inlämning av biometrisk data, fingeravtryck. Ambassadens behandlingstid för att hantera ansökan påverkas inte men beräknas från det att ansökan är komplett och biometrisk data finns registrerad.

Den biometriska datan lagras hos ambassaden i 5 år och kan återanvändas förutsatt att verifikationsnumret för fingeravtrycket sparas av den sökande. Det är detsamma som visumnumret på det visum som vid tillfället utfärdats. Vi uppmanar därför att man efter inlämningen av biometrisk data lagrar en skannad kopia av det aktuella visumet till Kina och passets informationssida alternativt sparar passet efter utgång för att undvika krav om personligt besök inom 5 år.

Källa: Visumcervice